Allinge-Sandvig
Allinge-Sandvig har meget at tilbyde
Allinge-Sandvig
Allinge og Sandvig er oprindelig to selvstændige byer, som i dag er vokset næsten sammen. Allinge summer af liv og glade dage med gode spillesteder og røgerier. Allinge er øens jazz-mekka. Her er restauranter og gode butikker. Mange lystsejlere besøger sæsonen igennem byens hyggelige havn. Hvert år i juni måned (uge 24) tiltrækker Allinge op mod 100.000 besøgende, når Allinge ligger by til Folkemødet - Danmarks politikfestival, som afholdes under åben himmel. I Sandvig er du tæt på den storslåede natur på Hammeren, Hammershus Slotsruin og idylliske Hammerhavn, med bådfart til de omkringliggende klippegrotter. Sandvig byder også på smuk sandstrand.
Allinge-Sandvig - en livlig ferieby
Allinges gamle huse og gader ligger malerisk på klipperne omkring havnen, der er sprængt ud i granitten. Allinge er i dag en livlig ferieby og en vigtig handelsby på Nordbornholm. Mellem Kirkepladsen, Lindeplads og havnen er der skabt et dejligt byområde med masser af butikker, cafeer, restauranter og røgeri. Sommeren igennem byder Allinge også på hyggelige markedsdage.
Allinge Havn
Allinge Havn er flittigt besøgt af sejlbåde. I det nordre bassin ligger også lodsbåden, når den ikke er på havet for at aflevere lodsen på ét af de mange store skibe, der passerer gennem Hammerfarvandet. Også båden til Christiansø skaber liv i den gamle havn.
Kyssti mod Sandkås og Kæmpestranden
Allinge er oprindelig en samling af avlsbrugergårde ved kysten og lidt senere kom de store købmandsgårde til, som du f.eks. møder på en tur hen ad Løsebækgade. Ved Løsebækgade finder du også ind på den usædvanligt spændende kyststi, der går op og ned gennem klipperne fra Allinge mod Sandkås. Lige inden stien, ligger Kæmpestranden - en fin lille sandstrand, der er en oase for Allinge-boerne på de varme sommerdage. Maleren Olaf Rudes (1886-1957) første atelier var i et lille hus lige ned til Kæmpestranden. Mange af hans malerier skildrer landskabet og byen, Allinge.
Allinge Kirke
Allinge Kirke ligger flot ved Kirkepladsen. Kirken stammer fra 1500-tallet, hvor den omtales som kapel, men er i dag resultatet af mange ombygninger. Kirken blev sidst restaureret smukt indvendigt i 1992.
Kampeløkke Havn
De lokale fritidsfiskere holder til i Kampeløkke Havn med deres joller. Kampeløkke Havn gemmer sig lidt nord for den større Allinge Havn. Jollehavnen er fra 1968 og blev udvidet med et ekstra bassin i 1977. På Bornholm er det en ældgammel tradition at fange sine egne fisk, og det gælder ikke mindst Allinge-boerne, som flittigt bruger jollerne i Kampeløkke Havn.
Madsebakke helleristninger
At Allinge-Sandvig-området har tiltrukket mennesker i årtusinder, kan du se og mærke på klippefladerne på Madsebakke. Her mellem de to byer ligger Danmarks største helleristningsfelt med soltegn, skålgruber og skibsfigurer "ristet" i granitten engang i bronzealderen mellem 1800 og 500 år før Kristi fødsel.
Sandvig
Langs Havnegade og Strandvejen er Allinge og Sandvig nærmest vokset sammen. En anden forbindelse mellem byerne er cykelstien ad det gamle jernbanetracé, der løber i lidt større afstand fra kysten. I Sandvig er du tæt på toppen af Bornholm. Hammerknuden skyder sig med massiv klippekraft ud i havet nordvest for Sandvig og mellem knuden og det gamle fiskerleje ligger "sand-vigen" med den dejlige Sandvig sandstrand.
Sandvigs hyggelige stemning
Nyd den stille stemning i Sandvig havns hyggelige fiskermiljø, med udsigt til bugten og Hammerknuden. Sandvigs hoteller, den gamle by, stranden og klipperne omkring den kan godt på de lune sommeraftener minde om Middelhavets små byer. Der er en række restauranter og cafeer at vælge imellem i det gamle Sandvig, flere af dem indrettet i byens fine gamle huse. Vil du bo i telt, så finder du campingpladsen lige bag stranden, med udsigt over bugten, og vandrehjemmet ligger på din vej mod Hammershus.
Hammerknuden
En vandretur omkring Hammerknuden er et must! Gå mellem de rundskurede klipper, snus til lyng og enebær, mærk vinden fra havet - og lydene, når bølgerne fra det dybe vand ruller ind mod de fantastiske klipper. I klippedalene gemmer sig slåen, roser og småskov, som giver læ til får og geder, der hjælper med at holde bevoksningen nede. Højt på Hammerknuden ligger Bornholms ældste fyr, Hammer Fyr. Hammer Fyr er fra 1872 og er 91 meter højt. Derfor kunne det ofte ses over lavthængende tåge og skyer. I 1895 byggede man yderligere Hammerodde Fyr på nordspidsen af Hammerknuden. Herfra styres i dag alle fyrene på Bornholm, mens Hammer Fyret ikke længere er i brug.
Salomons Kapel
På vandreturen Hammerknuden rundt støder du pludselig i en lille vig på ruinerne af Salomons Kapel. Den lille kirke blev bygget i 1300-tallet, da her vrimlede med folk, som kom til for at få del i Østersøens silde-eventyr.
Hammerhavn
Lige syd for Hammerknuden kommer du til den helt specielle Hammerhavn, som oprindelig var anløbssted for Hammershus. Havnen blev anlagt i 1891 for udskibning af granit fra Hammerværket og den fungerede som sådan til 1974. Der er kun enkelte huse ved havnen, en lille sandstrand inderst i havnen og en bådebro, hvorfra du med små både kan opleve en spændende tur langs klippekysten neden for Hammershus. Hvis havet er stille, sejler du med de små både ind i den smalle klippehule, Våde Ovn. Hammerhavn gennemgår pt. en ombygning, hvor dele af det oprindelige havneanlæg genskabes, så de kulturhistoriske kvaliteter bliver mere synlige. Samtidig etableres der en forbindelse mellem stranden og et nyt multihus, som vil gøre Hammerhavn til en charmerende havn med central placering ved to af Bornholms største attraktioner, Hammershus og Hammerknuden.
Hammershus
På toppen af skråningerne bag havnen troner middelalderborgen Hammershus. Hammershus borgruin og Hammershus-udstillingen når du knap 2 km fra Sandvig - og det er bestemt en oplevelse i særklasse. Hammershus er Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed. Ikke så underligt, for her er virkelig stof til fantasien! Hammershus menes at være grundlagt omkring 1255 af ærkebiskoppen Jakob Erlandsen, dog kan dele af borgen dateres til omkring år 1200.
Moseløkken Stenbrudsmuseum
Fornemmelse og forståelse for livets hårde realiteter for bornholmerne får du på Moseløkken Stenbrudsmuseum, et arbejdende museum, hvor der stadig arbejdes efter de gamle metoder. Det ligger modsat Hammerhavnen, når du kommer ad vejen fra Sandvig. Det sidste stykke til Moseløkken går man gennem skoven.